Novi izvještaj koji je nedavno iznesen u javnost pokazuje uznemiravajuće podatke. Naime, izvještaj otkriva široke razmjere fizičkog i seksualnog zlostavljanja žena širom EU. Iako je svaka treća žena žrtva takvog zlostavljanja, veoma mali broj tih žena to prijavljuje policiji.

Prema istraživanju koje je izvršila Agencija Europske unije za temeljna prava, pet posto od 42.000 ispitanih žena je reklo da su bile silovane, a svaka deseta žena je izjavila da je iskusila seksualno nasilje od strane odrasle osobe prije nego što su napunile 15 godina.

Otprilike, jedna od tri žene su doživjele fizičko ili seksualno zlostavljanje, a u svakom  petom slučaju zlostavljanje se desilo od strane trenutnog ili prethodnog partnera. Samo 14 posto ispitanih žena prijavilo je najozbiljniji incident nasilja njihovih partnera policiji, a 13 posto najtežih incidenata od strane onih koji im nisu partneri.

Agencija je nasumično odabrala 42.000 žena u dobi od 18 do 74 za razgovor u toku cijele 2012, čineći ovo najvećim svjetskim izvještajem o nasilju nad ženama do danas.