Prvi australijski muzej posvećen islamskoj kulturi, napokon je  otvoren za javnost. Osnivači prvog islamskog muzeja u Australiji, Moustafa i Maysaa Fahour, par koji živi u Dubaiju, krenuli su sa projektom 2010 godine, sa ciljem da se suprotstave negativnim stereotipima o australijskim muslimanima. Nakon četiri godine rada na  projektu, Islamski muzej Australije počet će da  prima svoje  prve  posjetioce.

Cilj muzeja je, pored ostalog, pružiti obrazovna i kulturna iskustva, predstaviti umjetničke i kulturne baštine muslimana iz Australije i  muslimana drugih zemalja. To ima za cilj da se podstakne harmonija zajednice i olakša razumijevanje vrijednosti i doprinosa muslimana australijskom društvu.

Ovo će biti prvi centar takve vrste u Australiji, i posjetiocima će biti izložen raznolik spektar islamske umjetnosti, uključujući arhitekturu, kaligrafiju, slikarstvo, keramike, tekstil. Islamska umjetnost datira još iz 7. stoljeća, a uključuje različite umjetničke stilove i kulturni utjecaj raznih carstava koja su došla pod islamsku vladavinu, kao što su španski i perzijski utjecaji.